Friday, May 19, 2006

Hedersmord

Hedersrelaterad brottslighet finns i en lång rad av fall i Sverige, våra grannländer och i övriga Europa. Geografiskt sett förekommer hederskulturen i hela Mellanöstern, samt i länder som Pakistan, Indien, Bangladesh, Afghanistan mm.
Hederskulturen förekommer främst i patriarkata samhällen, där familjen, släkten utgör den primära samhällsenheten. Sammanhållningen inom den egna gruppen är en förutsättning för gruppens inflytande mot andra grupper. Begrepp som makt, anseende och pengar är direkt kopplade till hedersbegrepp.

Flertalet hedersmord begås idag av grupper som bekänner sig till islam, och det är inte heller ovanligt att förövarna hänvisar till till islam, när de ställs till svars för sina handlingar.
Hederskulturens syn på kvinnan, är att, hon står längst ned på "samhällsstegen". En undersökning av hedersmord och hedersrelaterad brottslighet i Pakistan, visar att kvinnans ställning i det traditionella samhället är jämställd med den ställning man tillmäter egendom, exempelvis mark, boskap, hus eller pengar...kort sagt, kvinnan är en handelsvara.

En fråga man bör ställa sig...Har så kallade hedersmord kulturella orsaker eller ska de betraktas som andra kvinnomord? Ger man hedersmord en kulturell förklaring, anklagas man genast för rasism, eftersom då alla invandrarmän från starkt patriarkala samhällen stämplas som potentiella kvinnomördare. De som hävdar att hedersmord inte alls har någon kulturell förankring, utan skall betraktas som vilka kvinnomord som helst, anklagas då för sopa kvinnoförtrycket i en del kulturer under mattan. Det blir onekligen lite som moment 22, hur man än vänder sig blir det fel.
Personligen anser jag att det är viktigare att skydda oskyldiga kvinnor från att mördas, än att skydda oskyldiga invandrarmän från att misstänkliggöras. Summa summarium..hedersmord har i mina ögon en kulturell orsak.

En del ställer sig frågan, förekommer det inte kvinnoförtryck i Sverige, utfört av svenska män? Våldför sig inte, och misshandlar, och dödar inte svenska män? Svaret är givetvis ja, men orsaken är ofta annorlunda. Jag tror aldrig jag hört talas om att en svensk far dödat sin dotter, för att hon kanske haft en pojkvän han inte gillat, eller att hon klätt sig på ett sätt som misshagat honom.

Alla kulturer har sina brister, även den västerländska. I dagens debatt, när man diskuterar olika kulturer och dess baksidor, blir man ofta beskylld för att man generaliserar och drar alla invandrare över en kam. Jag hävdar att det är omöjligt att diskutera kulturer och samhällen utan att just generalisera. De består ju av individer med olika läggning, intelligens, kön, utbildnings- och utvecklingsnivå, olika bakgrunder och miljö mm. Men det finns även en gemensam bas, och andra gemensamma nämnare, som gör att individerna kan hänföras till samma kultur.

Jag får intrycket många gånger att invandrare finner svenskarna (och andra västerlänningar) självgoda. Dess kultur är "överlägsen och jämlik". Min bestämda åsikt är att alla invandrare, oavsett land de må vara från, måste anpassa sig till det samhälle de kommer till, och försöka rätta sig efter dess lagar och värderingar. Sin etniska identitet behåller de självklart, även sin kultur och sina sedvänjor, i den mån de inte strider mot de svenska lagarna eller de mänskliga rättigheterna.

Runt tio ouppklarade mord på unga flickor ligger på Rikskriminalens bord. Motiven misstänks vara hedersrelaterade. Samtidigt pågår en jakt på flickor som spårlöst försvunnit. Mörkertalet när det gäller hedersrelaterade brott i Sverige tros vara gigantiskt. Det är fakta och det är en otäck utveckling i vårt land. Pratkvarnen Jan Guillou hävdar det motsatta, men som sagt,fakta talar sitt tydliga språk.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home