Wednesday, March 21, 2007

Carl Bildt vs Kuba


Efter ett anförande av utrikesminister Carl Bildt i FN, där han kritiserade Kuba, för brott mot de mänskliga rättigheterna, kom en reaktion som saknar motstycke.
Kubas ambassadör fick ett hjärnsläpp och anklagade Sverige för att vara en blodig imperialistmakt som genomför etnisk rensning av de som inte har vikingablod. Således..en diplomatisk kris är ett faktum. Som grädde på moset, har UD upptäckt att svenska diplomatförsändelser till Kuba har öppnats, vilket är oacceptabelt enligt Bildt. Utrikesdepartementet har kallat upp den kubanske ambassadören för att avkräva en ursäkt.
Det hela ter sig en aning komiskt. Bildt har givetvis helt rätt i att Kuba bryter mot de mänskliga rättigheterna. Det är en auktoritärt styrd enpartistat. I egenskap av stats- och regeringschef, överbefälhavare, samt förstesekreterare i kommunistiska partiet, har president Fidel Castro utövat personlig kontroll över den kubanska staten. Yttrandefrihet, tryckfrihet eller föreningsfrihet råder inte. Det finns inget oberoende rättsväsende.
Mot bakgrund av dessa fakta, ter sig Kubas ambassadör Juan Antonio Fernandez verbala krigshandling mot Sverige närmast komisk.

2 Comments:

At 3:36 PM, Anonymous Anonymous said...

Märkligt att "världens bästa land" inte kan skaka fram en ambassadör som inte är komplett dum i huvudet.

 
At 1:46 PM, Blogger jörgen said...

Jag skrattade faktiskt när jag läste vad Kubas ambassadör beskyllde Sverige för..ett land som Kuba, som är en enpartistat,som saknar tryckfrihet, yttrandefrihet, föreningsfrihet, och som saknar rättsväsende..Det blir en aning komiskt!

 

Post a Comment

<< Home