Saturday, January 20, 2007

Gustav Adolfsskolan i Landskrona

I Gustav Adolsskolan i Landskrona blir det i fortsättningen förbjudet att tala annat än svenska i skolan. Detta sedan skolan har varit stängd bla pga gäng har skjutit av raketer inomhus, och att det allmänt har varit stökigt och bråkigt, och att många elever har känt sig otrygga.

Detta tycker jag är ett alldeles utmärkt förslag, som nu genomförs. Ett gemensamt språk i skolan, och då svenska, förslagsvis, eftersom det trots allt är i Sverige vi befinner oss, handlar om att skapa lugn, trygghet och ordning.

För hur tror folk att det ska gå för förortsungar som pratar spanska, arabiska eller persiska genom hela skolgången, och sen ska ut i det svenska samhället och söka jobb? De kanske inte ens klarar en jobbintervju?
Man kan ge alla skolbarn alla svenskalektioner i världen, men de lär sig snabbast och bäst om de måste prata svenska på daglig basis.

I en intervju med en tjej som heter Mia, som för övrigt har gått i skola både i Sverige och i södra Europa, säger hon: "Jag har gått i skola utanför Sverige, och där får man bara prata ett språk i skolan, och det fungerar utmärkt för alla inblandade".
Hon har sett bägge metoderna, och vet att ett språk för alla i skolan fungerar.
För visst vill vi ha lugn, trygghet och ordning i vår skola?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home