Tuesday, March 20, 2007

Om tidelag

I dagens nummer av Aftonbladet (20/3) kan vi läsa om en man i Norrköping som haft sex med en hund. Mannen tog med sig kompisens hund in på toaletten, och där ska han enligt polisanmälan haft sex med djuret.
Som hundägare och djurvän i största allmänhet, reagerar man starkt över sådana här sjuka beteenden.

Fram till 1944 räknades tidelag som ett brott. I samband med att denna sexuella böjelse avkriminaliserades, försvann också denna paragraf i strafflagen som förbjöd tidelag.
Sverige har idag , till skillnad mot flertalet andra länder inte någon bestämmelse som ovillkorligt förbjuder och straffbelägger könsumgänge mellan människor och djur. Varken brottsbalken eller djurskyddslagen innehåller uttryckliga förbud mot sexuella övergrepp på djur.
För att straff ska kunna utmätas, måste det kunna bevisas att det är frågan om djurplågeri, och fysiskt eller psykiskt lidande. En besvärlig bevisbörda eftersom djur inte talar människans språk.

Veterinär Johan Beck-Friis, informations- och djurskyddsansvarig på Sveriges Veterinärförbund säger att man inom förbundet på senare tid märkt en ökning av sex med djur. Detta kan avläsas i bla ett växande antal webbsidor med djurpornografiskt innehåll, ett ökat utbud av djursexfilmer hos videouthyrare samt fler uppgifter om sexuellt utnyttjade djur från olika veterinärer och instutioner.

En stor brittisk undersökning från 2001 antyder att mer än vart tjugonde sällskapsdjur, som besökt veterinär för skada som inte berott på olyckshändelse, hade fått sina skador pga sexuella övergrepp. Skadorna liknade de skador som är typiska vid sexuellt utnyttjande av barn.

Sverige ska och bör, ovillkorligen förbjuda och straffbelägga sådana här sjuka beteenden mot värnlösa djur. Avvarter som detta, hör inte hemma i ett civiliserat samhälle. Det borde väl vara självklart?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home