Tuesday, August 29, 2006

Svenskar diskrimineras

Jag har tidigare skrivit om våra äldres situation i Sverige, och gör det nu ännu en gång.
Borde vi inte kunna ge våra äldre i det här landet en god och värdig vård, de sista åren de har kvar av livet? Svaret på den frågan, borde självklart vara ett ja, men tyvärr, verkligheten ser tyvärr annorlunda ut. Vården, eller snarare vanvården av våra äldre är skrämmande.

Det finns otaliga exempel på våra politikers totala misslyckande när det gäller våra egna gamla. Pensionärer som får duscha var fjortonde dag, som får ligga med blöta blöjor, som ibland inte ens får varm mat och som i bästa fall får en gnutta frisk luft en gång i månaden. Listan kan göras lång...

Jag vägrar acceptera att situationen ska behöva se ut på detta sätt för svenska åldringar.
Det talas vitt och brett om humanitet när det gäller sk "flyktingar", men när det gäller våra egna gamla och sjuka, talas det bara om att spara til sista kronan. Var finns den sk humaniteten då?
Självklart finns det en del människor som reagerar negativt, på att ställa en grupp, mot en annan. Men eftersom det ständigt görs så med andra "poster" i samhället, ser jag då själv inga problem med detta.

Ett annat problem är att det finns mycket outbildad personal inom äldreomsorgen. Outbildad personal som i många fall talar en mycket dålig svenska. Stödföreningen för äldre spansktalande, Luis Narvarez sade: "Det är oerhört viktigt att få tala sitt modersmål med sjuksköterskor och läkare". Det kan väl jag, och förmodligen en stor del av våra egna gamla, ställa upp på, men de får, i många fall nöja sig med outbildad personal, som knappt talar begriplig svenska.
Vidare har sagts: "Den svenska vården är inte anpassad för de behov som finns hos den mångkulturella befolkningen". Dessvärre är den svenska vården inte heller anpassad för de behov den svenska befolkningen har. Anledningen är att det saknas resurser. Då kommer naturligvis en fråga: Varför saknas det alltid resurser när det gäller etniska svenskars behov, men aldrig när det gäller invandrare?

Enligt kommunförbundet: "Finns det beredskap att öppna fler äldreboenden anpassade för etniska grupper när behovet uppstår. De flesta kommuner har råd att erbjuda både personal som talar de boendes språk, särskild kosthållning och aktiviteter för den etniska gruppen".
En högst berättigad fråga är då, varför saknas det resurser när det gäller våra äldre svenskar?

För invandrarna finns en diskrimineringsombudsman, men vem företräder våra gamla som politikerna dömt till vanvård som är vår tids ättestupa?
Som jag har skrivit tidigare, vill vi Sverigedemokrater tillsätta en en pensionärs- och äldreminister, som tillvaratar våra äldres intressen och rättigheter. Aldrig tidigare, har detta varit mer befogat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home